Stan upojenia alkoholowego – co się dzieje z organizmem w tym czasie?
Stan Upojenia Alkoholowego: Granice i Objawy Nietrzeźwości
Z tekstu dowiesz się:
- czym jest stan upojenia alkoholowego,
- jak przebiega droga alkoholu w organizmie,
- jakie są objawy upojenia alkoholowego,
- co decyduje o tym, w którym momencie pojawiają się objawy upojenia alkoholowego.
Według obowiązujących wytycznych odpowiedzialne spożycie alkoholu oznacza, że mężczyzna nie powinien spożywać jednego dnia więcej niż 40 g alkoholu etylowego, a kobieta 20 g. Takie ilości, uzależnione od specyficznych cech obu płci, nie wpłyną negatywnie na zdrowie. Jeśli wypijesz więcej, musisz liczyć się z niepożądanymi efektami, które powoduje alkohol.
Stan upojenia alkoholowego – co to jest?
Już nietrzeźwość, czy dopiero stan po użyciu? Polskie prawo określa dokładnie ramy, w których można mówić o poszczególnych reakcjach organizmu spowodowanych spożyciem alkoholu etylowego.
Zgodnie z artykułem 46 ust. 2 Ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, stan nietrzeźwości (czyli upojenia alkoholowego) zachodzi, gdy zawartość alkoholu we krwi przekracza lub prowadzi do 0,5 promila albo gdy zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu przekracza lub prowadzi do 0,25 mg na 1 dm³. Dorosły mężczyzna o przeciętnym wzroście i masie ciała osiągnie taką wartość po wypiciu około 2 kieliszków wódki lub jednego dużego piwa.
Stanem, który poprzedza upojenie, jest użycie alkoholu – czyli w polskim prawie sytuacja, gdy stężenie etanolu we krwi wynosi od 0,2‰ do 0,5‰ lub prowadzi do wartości w tym zakresie albo obecność alkoholu w wydychanym powietrzu wynosi lub prowadzi do 0,1-0,25 mg w 1 dm³.
Użycia alkoholu i stanu nietrzeźwości nie myl z zatruciem alkoholowym, które może wystąpić niezależnie od ilości spożytego alkoholu i wywołuje silne, toksyczne reakcje niepożądane organizmu.
Zobacz także: Czym jest zatrucie alkoholowe i jak można go uniknąć?
Pracowita wątroba, czyli dokąd trafia wypity alkohol?
Zastanawiasz się, co się dzieje z alkoholem, gdy wypijesz kieliszek ulubionego wina lub butelkę piwa? Prześledźmy podróż malutkich cząsteczek etanolu po organizmie.
Wypity alkohol z piwa, wina, wódki czy drinka trafia do żołądka. Tutaj, jeśli może, miesza się ze spożytym jedzeniem, a przez to wolniej przedostaje się do krwiobiegu – dlatego właśnie przed wypiciem alkoholu warto zjeść coś pożywnego. Następnie cząsteczki etanolu przedostają się z przewodu pokarmowego do krwi. Stamtąd krwiobieg dostarcza je do innych organów, głównie wątroby i mózgu (ponieważ są one najmocniej ukrwione). W wątrobie enzymy ADH oraz ALDH rozbijają cząsteczki w dwóch fazach. Pierwsza z nich polega na przekształceniu alkoholu w toksyczny aldehyd octowy. Podczas drugiej powstały składnik zmienia się w nietoksyczny octan. Wątroba działa nieprzerwanie, rozkładając cząsteczki etanolu, ale im więcej alkoholu dostarczysz, tym proces ten potrwa dłużej – a dodatkowo więcej cząsteczek alkoholu dotrze do mózgu i innych organów.
Zobacz także: 5 zasad odpowiedzialnego spożycia alkoholu na imprezie.
Upojenie alkoholowe – objawy
Stan upojenia alkoholowego niesie za sobą zarówno miłe, jak i mało przyjemne efekty. Na początku pojawia się uczucie odprężenia, a nawet euforii. To zasługa uwalnianej przez alkohol dopaminy, a także endorfin, nazywanych potocznie hormonem szczęścia. To one pomagają Ci uspokoić się w razie stresu lub niebezpieczeństwa. Pierwszy objaw po spożyciu to zatem zazwyczaj bardzo przyjemne odczucie, które mija, gdy wątroba zacznie rozkładać alkohol szybciej, niż mózg jest w stanie go wchłaniać. Na tym etapie dobrze jest przestać pić – jeśli jednak tak się nie stanie, pojawią się kolejne objawy upojenia alkoholowego.
Gdy cząsteczki etanolu dostaną się do mózgu, spowodują, że Twoje zmysły zaczną działać inaczej niż zwykle. To znaczy, że mogą pojawić się:
- obniżenie sprawności funkcjonowania układu nerwowego (zmniejszona zdolność osądu, zanik precyzyjnego i racjonalnego myślenia),
- zaburzenia reakcji wzrokowej i słuchowej,
- mniejsza precyzja ruchów.
Od czego zależy czy i kiedy pojawią objawy upojenia alkoholowego?
To czy i w jakim stopniu objawy upojenia alkoholowego pojawią się u Ciebie, zależy od kilku czynników. Istotne znaczenie mają przede wszystkim płeć (mężczyźni zazwyczaj bardziej odporni na działanie alkoholu) i masa ciała (im większa, tym więcej alkoholu możesz przyjąć bez efektów upojenia). Pamiętaj, że to tylko ogólne wskazówki. Prawda jest taka, że bardzo trudno jest oszacować „bezpieczną” ilość alkoholu, którą możesz spożyć, aby nie doświadczyć nieprzyjemnych efektów jego działania. Granica przesuwa się ze względu na Twój wiek, poziom wypoczęcia w danym dniu, spożyte posiłki czy inne indywidualne cechy organizmu.
Co ważne, mitem jest też fakt, że bezpieczniej jest pić piwo niż wódkę czy whisky. Małe piwo o objętości 250 ml i mocy 5% zawiera ok. 10 g alkoholu etylowego – czyli dokładnie tyle, ile 1 kieliszek 100 ml wina o mocy 12%, albo 1 kieliszek (30 ml) wódki 40%.
Zobacz także: Jaki jest najważniejszy składnik każdego drinka? Bierzemy ODPOWIEDZIALNOŚĆ pod lupę
Wiesz już, co dzieje się w organizmie podczas stanu upojenia alkoholowego oraz jakie są jego zewnętrzne objawy. Pamiętaj, że każdy napój z procentami możesz spożywać w sposób odpowiedzialny. Podejdź do tematu z głową, a z pewnością będziesz czerpać z wieczornej lampki wina czy piwa z przyjaciółmi więcej miłych odczuć niż nieprzyjemności!