Z tekstu dowiesz się:

  • czy mieszanie alkoholi skutkuje szybszym upojeniem i kacem,
  • jak organizm może zareagować na mieszanie różnych trunków,
  • z jakimi innymi produktami nie łączyć alkoholu.

Wiele osób doświadczyło nieprzyjemnych skutków wypicia dużej ilości alkoholu. Dzień po mocno zakrapianej imprezie pojawiają się różne dolegliwości – raz są one mniej, a raz bardziej dotkliwe. Warto dowiedzieć się, od czego to zależy i unikać praktyk szkodliwych dla zdrowia i samopoczucia. Mieszanie alkoholi – procenty z różnych trunków a upojenie i kac

Z pewnością znasz powszechną opinię o tym, że mieszanie alkoholi, czyli po prostu picie np. piwa i wina lub wódki i whisky w małym odstępie czasu, prowadzi do znacznie szybszego upojenia. Ponadto niektórzy twierdzą, że łączenie różnych trunków potęguje siłę odczuwanego kolejnego dnia kaca. A jaka jest prawda?

Pijąc w ten sposób, rzeczywiście możesz szybciej się upić, jednak nie z powodu samego mieszania różnych trunków. Gorsze samopoczucie jest zawsze przyczyną spożycia zbyt dużej ilości alkoholu – a niestety mieszanie sprawia, że istnieje ryzyko utraty kontroli nad tym, ile alkoholu zostało wypite. Osoba nietrzeźwa często traci rachubę w konsumpcji kolejnych porcji trunków. To skutkuje większym stopniem upojenia, a w konsekwencji także gorszym samopoczuciem następnego dnia.

Jedynym w pełni skutecznym sposobem na uniknięcie kaca jest odpowiedzialne spożywanie alkoholu – jeśli mieszasz, ale pijesz w małych ilościach, to na dzień po imprezie możesz swobodnie planować pracę czy relaks.

Zobacz także: Czym jest kac i jak można go uniknąć?

Mieszanie alkoholi a reakcja organizmu

Jeśli decydujesz się na mieszanie alkoholi, pamiętaj nie tylko o ograniczeniu ich ilości, ale także o tym, aby zachować rozsądny odstęp czasowy pomiędzy spożywaniem różnych trunków. Gdy bezpośrednio po piwie sięgasz po kieliszek wódki, masz jeszcze w żołądku niestrawiony alkohol. Nic więc dziwnego, że stan upojenia występuje znacznie szybciej. Zasady picia bez pośpiechu warto trzymać się również podczas spożywania jednego rodzaju alkoholu.

Inną kwestią jest to, jak konkretny organizm reaguje na różne rodzaje alkoholu. Kiedy różne trunki są mieszane, nie zawsze da się przewidzieć reakcję żołądka i innych organów – zwłaszcza jeśli sięgasz po napoje, których nie znasz. Organizm może je tolerować gorzej, przez co stan nietrzeźwości wystąpi szybciej, a kac będzie bardziej dokuczliwy.

Mieszanie alkoholi z innymi produktami, czyli szkodliwe połączenia

Zastanawiasz się, jak mieszać alkohole z innymi napojami czy przekąskami? Aby nie upić się za bardzo i uniknąć kaca, warto zrezygnować z niektórych połączeń.

  • Alkohol i leki – zawsze przed spożyciem alkoholu sprawdź, czy leki, które przyjmujesz nie wchodzą w interakcję z etanolem. Pomoże Ci to uniknąć poważnych kłopotów zdrowotnych.
  • Alkohol i słone przekąski – sól wzmaga pragnienie, które powoduje, że chętniej sięgasz po napój. Niestety, jeśli wybierzesz ten z alkoholem, zafundujesz sobie jeszcze większe odwodnienie, a w konsekwencji ból głowy i kaca. Znaczenie lepiej wybrać przekąskę w postaci orzechów czy pociętych w słupki warzyw.
  • Alkohol i napoje energetyzujące – w skład popularnych „energetyków” wchodzą tauryna i kofeina. Wymieszanie ich z wysokoprocentowym alkoholem nadmiernie pobudza i może powodować problemy z sercem.

Zawsze pij odpowiedzialnie i nigdy nie dopuszczaj do sytuacji, w której zaczniesz spożywać wszystko, co zaproponują Ci inne osoby na imprezie. Pamiętaj, że mieszanie alkoholi¸ chociaż samo w sobie nie jest bardziej szkodliwe niż zwykłe picie, może być bardzo zdradliwe i przykre w skutkach.