Z tekstu dowiesz się:

  • czy rodzaj alkoholu wpływa na tempo upijania się,
  • ile trzeba wypić, aby pojawił się stan nietrzeźwości,
  • czy któryś rodzaj alkoholu jest zdrowszy niż inne.

Wódka, wino czy piwo – zastanawiasz się co pić, aby utrzymać fason na imprezie? Okazuje się, że rodzaj alkoholu nie wpływa na to, czy i kiedy zacznie Ci szumieć w głowie. Znacznie bardziej istotna jest jego ilość.

Wódka, wino czy piwo? Rodzaj alkoholu a stan nietrzeźwości

W ciągu ostatnich trzydziestu lat w Polsce wzrosło spożycie piwa, zmalała natomiast konsumpcja napojów spirytusowych i win. Polacy, którzy piją piwo na co dzień, często w ogóle nie uważają go za alkohol. Panuje przekonanie, że to wódka jest odpowiedzialna za nałogi i wynikające z nich problemy społeczne oraz zdrowotne. Tymczasem prawda jest inna: czy pijesz wódkę, wino, piwo czy drogą whisky, musisz liczyć się z tym, że każdy z tych napojów zawiera ten sam alkohol etylowy. Dlatego wszystkie rodzaje alkoholu mogą być spożywane albo z głową, albo nieodpowiedzialnie.

Tyle samo czystego etanolu jest zawarte w różnych rodzajach i objętościach trunków. Przykładowo: 10 g alkoholu znajduje się w 250 ml 5% piwa, 100 ml 12% wina i 30 ml 40% wódki. Ilość alkoholu, jaką przyjmie Twój organizm, zależy więc nie tylko od „mocy” danego trunku, ale przede wszystkim od jego objętości. Dlatego rozsądnie dobieraj ilości i pij odpowiedzialnie każdy alkohol – niezależnie od etykiety i liczby ze znakiem procentów, którą na niej znajdziesz.

Stan nietrzeźwości – ile trzeba wypić, aby go osiągnąć?

Wiesz już, że dla tempa upijania się nie ma znaczenia, co pijesz, lecz w jakiej ilości. Ale ile czystego alkoholu etylowego sprawi, że osiągniesz stan nietrzeźwości? Żeby to wytłumaczyć, warto najpierw przytoczyć definicje poszczególnych reakcji organizmu, spowodowanych spożyciem alkoholu. W artykule 46 ust. 2 Ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi wyodrębnione są:

  • stan użycia alkoholu – to sytuacja, gdy stężenie etanolu we krwi wynosi lub prowadzi do wyniku od 0,2 promila do 0,5 promila (obecność alkoholu w wydychanym powietrzu wynosi lub prowadzi do 0,1-0,25 mg w 1 dm³),
  • stan nietrzeźwości lub inaczej stan upojenia alkoholowego – zachodzi, gdy zawartość alkoholu we krwi przekracza lub prowadzi do 0,5 promila (zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu przekracza lub prowadzi do 0,25 mg na 1 dm³).

To, ile konkretnie musisz wypić, aby uzyskać takie wyniki, zależy od wielu czynników, m.in. Twojej płci, wagi, wzrostu i wieku. Można jednak przyjąć, że dorosły mężczyzna o przeciętnym wzroście i masie ciała będzie miał ok. 0,5 promila alkoholu we krwi po wypiciu mniej więcej 2 kieliszków wódki lub jednego dużego piwa.

Zobacz także: 5 zasad odpowiedzialnego picia alkoholu na imprezie

Co zdrowsze – piwo czy wódka? A może wino?

Zastanawiałeś się kiedyś, co bardziej szkodzi wątrobie – piwo czy wódka? Być może słyszałeś kiedyś opinię, że to wino jest najlepszym wyborem, jeśli chodzi o spożycie w niedużej ilości od czasu do czasu. Okazuje się, że największe znaczenie ma nie rodzaj, ale ilość wypitego alkoholu – dokładnie tak samo, jak w przypadku tempa osiągania stanu nietrzeźwości.

Wypicie jednego kieliszka wódki czy wina albo szklanki piwa nie spowoduje spustoszenia w organizmie. Przeciwnie, kieliszek czerwonego wina wypity po obiedzie wspomaga trawienie i pracę serca, a szklanka piwa zawiera przeciwutleniacze, które walczą ze szkodliwymi wolnymi rodnikami. Jednak w żadnym wypadku nie powinieneś odczytywać tych zalet jako zachęty do codziennego sięgania po któryś z trunków! Pamiętaj, że nadmiar lub zbyt duża regularność picia mają zawsze negatywne konsekwencje – zarówno zdrowotne, jak i związane z uzależnieniem.

Nie można jednoznacznie stwierdzić, który alkohol jest najzdrowszy i który najszybciej spowoduje wystąpienie stanu upojenia. Aby unikać nieprzyjemnych konsekwencji picia, zawsze spożywaj alkohol z głową – niezależnie od tego czy wybierzesz piwo, wino, wódkę czy jeszcze inny trunek.