
Wpływ etanolu na organizm człowieka
Etanol, czyli alkohol etylowy to organiczny związek chemiczny – bezbarwny, o charakterystycznym zapachu i piekącym smaku. Etanol znajduje się nie tylko w napojach alkoholowych (piwie, winie czy wódce), ale też w małych ilościach w sfermentowanych owocach. 10 gram czystego alkoholu znajduje się w 250 ml piwa, lampce 100 ml wina czy też kieliszku 30 ml wódki czy rumu.
Alkohol etylowy do celów spożywczych, powstaje na drodze fermentacji wybranych roślin, m.in. pszenicy, kukurydzy, jęczmienia, żyta i owsa, ale również ziemniaków, trzciny cukrowej lub owoców. Etanol to jedna z najczęściej stosowanych przez człowieka substancji psychoaktywnych. Jaki jest wpływ alkoholu etylowego na organizm człowieka?
Co się dzieje z etanolem w naszym organizmie?
Wiemy, co czujemy po wypiciu alkoholu, ale co dokładnie dzieje się z etanolem w naszym organizmie?
Wchłanianie etanolu
Etanol jest związkiem chemicznym, który bardzo szybko wchłania się z układu pokarmowego, przez błonę śluzową żołądka (20% wchłanianego alkoholu) i jelit (80% wchłanianego alkoholu), do krwi. Proces wchłaniania alkoholu jest wolniejszy, jeśli w żołądku i/lub jelitach znajduje się jedzenie. Trzeba jednak pamiętać, że jedzenie tylko spowalnia, ale nie zatrzymuje objawów upojenia alkoholowego. W większości wypadków, po zaledwie 5-10 minutach od spożycia, alkohol można już wykryć we krwi człowieka (podczas badania laboratoryjnego). Alkohol wchłania się do krwi i razem z nią wnika do tkanek i narządów naszego organizmu (przede wszystkim tych wysoko uwodnionych: wątroby, nerek, płuc i mózgu). Wypity alkohol, który dociera do mózgu najpierw zaczyna oddziaływać na te jego okolice, które odpowiadają za mechanizmy kontroli i postrzegania.
Wydalanie etanolu
Po spożyciu alkoholu następuje czas stabilizacji stężenia alkoholu etylowego w tkankach, po którym nasz organizm rozpoczyna proces usuwania etanolu. Jedynie około 10% etanolu usuwane jest w postaci niezmienionej (w wydychanym powietrzu, w pocie i z moczem), a pozostałe 90% metabolizowane prawie wyłącznie w wątrobie. To właśnie wątroba jest najbardziej narażona na szkodliwe działanie alkoholu wypitego w nadmiarze. Przyjmuje się, że ludzki organizm przetwarza średnio jedną standardową jednostkę alkoholu (1 SJA to 10 g etanolu) w ciągu jednej godziny. Spożycie w krótkim czasie dużej ilości alkoholu etylowego (150 – 250 g) stanowi bezpośrednie, wysokie zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka.
Wpływ alkoholu etylowego na samopoczucie i zachowanie człowieka
Alkohol etylowy jest środkiem odurzającym spożywany w niewielkich ilościach powoduje ogólną poprawę nastroju i samopoczucia, stan pobudzenia i eliminację odczuwania zmęczenia oraz napięcia, a także przyspieszenie bicia serca oraz rozszerzenie źrenic. Większe dawki alkoholu etylowego mogą z kolei wywoływać szerokie spektrum rozmaitych zaburzeń: od zaburzenia logicznego myślenia, przez zaburzenia mowy i widzenia, po zaburzenia równowagi, a także nieumiejętność kontrolowania emocji i zachowania oraz realnej oceny sytuacji i agresję.
Wpływ alkoholu etylowego na zdrowie człowieka
Alkohol etylowy wpływa również na zdrowie człowieka – zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio (w przypadku wpływu pośredniego mowa jest przede wszystkim o stanie nietrzeźwości, w którym człowiek nie potrafi zadbać należycie o własne bezpieczeństwo). O tym, czy będzie to wpływ negatywny czy pozytywny decyduje zarówno ilość i częstotliwość spożywania etanolu, jak i indywidualne uwarunkowania człowieka (m.in. jego wiek, ogólny stan zdrowia czy waga). Napoje alkoholowe spożywane odpowiedzialnie mogą być częścią zbilansowanego stylu życia. Alkohol etylowy – etanol jest ten sam w wódce, whisky, winie czy piwie. Pamiętaj aby pić odpowiedzialnie i #zTwarzą.