Mało znane fakty na temat alkoholu, o których warto wiedzieć

Czy wiesz, dlaczego po alkoholu robimy się głodni? Albo dlaczego po wypiciu drinka stajemy się bardziej wylewni i chętniej okazujemy uczucia? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej. Sprawdź, czego jeszcze o alkoholu nie wiedziałeś!

1. Czy wiesz, że kolor oczu może „zdradzać” jak Twój organizm reaguje na alkohol?

To, w jaki sposób alkohol oddziałuje na organizm człowieka zależy od wielu czynników. Ale czy wiedzieliście, że nie bez znaczenia jest poziom hormonu produkującego melaninę – pigment barwiący oczy i skórę? Osoby o brązowych oczach mają mniejszą tolerancję na alkohol niż ludzie o oczach niebieskich.

2. Dlaczego po alkoholu robimy się głodni?

Badania wykazują, że po spożyciu alkoholu zwiększa się wrażliwość mózgu na bodźce, również te związane z jedzeniem. Aromat jedzenia jest bardziej wyczuwalny, dlatego często po spożyciu alkoholu robimy się głodni.

3. Białe wino z czerwonych winogron?

Czy wiecie, że barwa wina pochodzi z koloru winogronowych skórek? Sok, jaki powstaje z obranych owoców ma jasną barwę, a dopiero podczas fermentacji kontakt ze skórką owocu powoduje, że wino barwi się na czerwono. Jeśli skórka z czerwonych gron zostanie usunięta i do fermentacji użyty zostanie tylko miąższ, wino nie będzie czerwone, a pozostanie białe.

4. Czy wiecie, co oznacza słowo „aperitif”?

Aperitif to napój alkoholowy, o średniej zawartości 18-35%. Jest podawany przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu. Słowo „aperitif” pochodzi od łacińskiego aperitivus i oznacza otwieracz.

5. Whisky z Japonii?

Myśląc o “whisky”, nasze skojarzenia najczęściej skierowane są w stronę Szkocji. Okazuje się jednak, że jedne z najlepszych whisky spoza Szkocji produkowane są w Japonii. Prestiżowy „Whisky Magazine” przeprowadził test, podczas którego koneserzy próbujący japońskie i szkockie whisky, nie byli w stanie ich odróżnić. Co więcej, trunek z Kraju Kwitnącej Wiśni został oceniany wyżej.

6. Wino – białe, czerwone a może niebieskie?

Niebieskie wino? Ten nietypowy, hiszpański trunek produkowany jest z czerwonej i białej odmiany winogron. Swój szlachetny kolor zawdzięcza dwóm naturalnym barwnikom: antocyjanom pozyskiwanym ze skórek winogron oraz indygo, pochodzącym z rośliny o nazwie urzet barwierski.

7. Czy alkohol to „serum prawdy”?

Bywa, że po alkoholu ludzie okazują uczucia, które na co dzień mocno skrywają. Stają się bardziej wylewni i otwarcie wyrażają swoje myśli. Dzieje się tak, ponieważ alkohol pozornie dodaje pewności siebie i odwagi. Pamiętaj jednak, że jest to efekt krótkotrwały i może nieść ze sobą duże konsekwencje.

8. Bekonowa wódka?

Słyszeliście o wódce o smaku bekonu? Ten charakterystyczny smak powstał w Stanach Zjednoczonych. Jego walory smakowe sprawiają, że świetnie nadaje się do wykonania znanego drinka – Krwawej Mary

9. Mięsień piwny – czy istnieje?

Określenie “mięsień piwny” weszło do naszego języka na stałe, chociaż w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z anatomią! Okazuje się jednak, że za dodatkowe kilogramy w okolicy brzucha nie jest odpowiedzialne jedynie piwo, ale przede wszystkim przekąski, jakie do niego jemy – chipsy, słone paluszki, orzeszki czy pizza. Problem “piwnego brzuszka” dotyczy najczęściej mężczyzn, a wynika to z naturalnych predyspozycji odkładania się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.

Strona używa plików cookie, by ją przeglądać musisz zaakceptować ten fakt. Więcej informacji

Pliki cookie to małe informacje zapisywane w przeglądarce, by później serwer wiedział z kim ma do czynienia. Dzięki plikom cookie nie trzeba powtarzać za każdym razem weryfikacji wieku. Pliki cookie wykorzystywane są również przez system Google Analytics badający ruch na stronie.

Zamknij