
Picie alkoholu w ciąży – Alkohol a ciąża
Oczekiwanie na dziecko to wyjątkowy czas w życiu kobiety, w którym należy szczególnie traktować swój organizm, ponieważ odpowiada się nie tylko za siebie, ale także za drugiego człowieka, który dopiero przygotowuje się do przyjścia na świat. Odporność kształtującego się organizmu jest mocno ograniczona, dlatego nie warto ryzykować i w tym okresie należy całkowicie zrezygnować ze spożywania alkoholu.
Dwie kreski na teście ciążowym to przełomowy moment w życiu każdej kobiety. Zapowiada znaczące zmiany w wielu aspektach życia codziennego przyszłej mamy. Przede wszystkim powinna zwrócić baczniejszą uwagę na spożywane pokarmy i napoje, gdyż nie dostarcza składników odżywczych za dwoje, ale dla dwojga. I to właśnie ona jest odpowiedzialna za ich prawidłowy dobór. Ponieważ dziecko rozwija się w jej łonie przez 9 miesięcy i w tym okresie kształtuje się także jego odporność, warto również całkowicie zrezygnować ze spożywania alkoholu w trakcie ciąży.
Picie alkoholu w pierwszych tygodniach ciąży
Istnieje szereg mitów na temat picia alkoholu w ciąży. Piwo wspaniale wspomaga laktację, można poprawić poziom żelaza we krwi dzięki lampce czerwonego wina, słaby drink pozwala zmniejszyć poziom stresu u ciężarnej… Niezależne badania naukowe potwierdzają jednoznacznie, że nawet najmniejsza dawka alkoholu ma negatywne skutki na rozwój płodu. Najpoważniejsze uszkodzenia mogą wystąpić w pierwszych tygodniach ciąży, kiedy kształtują się podstawowe funkcje życiowe dziecka. Ale także w dalszych trymestrach picie alkoholu może powodować nieodwracalne mikrouszkodzenia nerwów i narządów.
Konsekwencje picia alkoholu w ciąży
Tak naprawdę nie ma precyzyjnie określonej dawki alkoholu, która stanowi niezaprzeczalne zagrożenie dla zdrowia i życia dziecka. Kufel piwa, lampka wina czy kieliszek wódki, nawet wypite okazjonalnie i w niewielkiej ilości, mogą mieć poważne konsekwencje. Każda dawka alkoholu przyjęta przez matkę dostaje się do organizmu dziecka poprzez łożysko. Wątroba płodu nie jest w pełni dojrzała i zdecydowanie gorzej radzi sobie z przetworzeniem promili. Wystarczy pół godziny, by stężenie alkoholu we krwi dziecka było takie same jak we krwi matki.
FAS - płodowy zespół alkoholowy
Lekarze i naukowcy nie mają wątpliwości, że picie alkoholu przez ciężarną szkodzi dziecku. Może ono urodzić się z FAS - płodowym zespołem alkoholowym, który charakteryzuje się szeregiem anomalii. Zwykle ujawnia się w postaci wad wrodzonych, zaburzeń somatycznych oraz neurologicznych. Może spowodować narodziny dziecka z niską wagą, upośledzeniem psychicznym i fizycznym – dotyczy to zwłaszcza głowy, twarzy, serca, kończyn i centralnego układu nerwowego. Zwiększa ponadto śmiertelność płodów. U dzieci z zespołem FAS pojawiają się w późniejszym wieku kłopoty z nauką, właściwym zachowaniem, cierpią również na problemy natury społecznej.
Cechy charakterystyczne zespołu FAS
Znamienny jest fakt, że przypadki występowania tego zaburzenia zdarzają się w każdym środowisku, niezależnie od statusu społecznego czy warunków życia. FAS stanowi samodzielną jednostkę chorobową i każdy lekarz bez problemu zdiagnozuje taki przypadek. Mimo to dzieci z Płodowym Zespołem Alkoholowym będą odczuwały jego skutki przez całe życie. Nie da się zupełnie wyleczyć tego schorzenia.
FAS objawia się u dziecka najczęściej poprzez:
- niską wagę urodzeniową,
- obniżenie odporności,
- opóźnienie wzrostu,
- deformację ciała i twarzy (małe, szeroko rozstawione oczy, zez, małożuchwie, brak czerwieni wargowej, krótka szyja, nierozwinięte paznokcie u rąk i nóg),
- małogłowie,
- słabą koordynację wzrokowo-ruchową, trudności z utrzymaniem równowagi,
- trudności w zapamiętywaniu, myśleniu oraz przetwarzaniu informacji,
- trudności z rozumieniem pojęć abstrakcyjnych (miłość, czas, pieniądze, matematyka),
- jąkanie się, problemy z artykulacją, zaburzenia aparatu mowy i słuchu,
- zmienność nastrojów, nadpobudliwość, impulsywność, trudności z samokontrolą,
- problemy ze snem,
- nadwrażliwość na dźwięk i dotyk,
- problemy z układem moczowym i układem krążenia.
Co może powodować u dziecka alkohol pity przez matkę
Spożywanie alkoholu w czasie ciąży związane jest z występowaniem zaburzeń u dzieci. Alkohol przenika do krwi płodu w takim samym stężeniu jak do krwi matki, powodując m.in.:
- płodowy zespół alkoholowy (FAS),
- zwiększenie ryzyka poronienia oraz porodu przedwczesnego,
- ryzyko komplikacji porodowych,
- zaburzenia w rozwoju mózgu dziecka i układu nerwowego,
- osłabienie rozwoju komórek płodu,
- uszkodzenie mięśni, skóry, gruczołów, kości i zębów,
- osłabienie rozwoju płuc,
- zaburzenia wzrostu,
- zaburzenia emocjonalne,
- zaburzenia mowy,
- zespół nadpobudliwości psychoruchowej,
- leukemię,
- wady nerek,
- problemy ze słuchem i wzrokiem.
Spożywanie alkoholu w ciąży - polskie statystyki
Statystyki pokazują wyraźnie - 15% kobiet uważa, że spożywanie alkoholu rzadziej niż raz w miesiącu nie ma wpływu na zdrowie dziecka. 6 % kobiet przyznaje się do picia alkoholu w czasie ciąży [Źródło: Zachowania zdrowotne kobiet, raport GIS, 2017 r.] Te dane pokazują, że tendencja tego negatywnego zjawiska jest spadkowa, niemniej jednak problem nadal istnieje. Kobiety pijące alkohol w czasie ciąży deklarują, że piją przede wszystkim czerwone wino, natomiast bardzo rzadko napoje spirytusowe. Mimo tego media co jakiś czas donoszą o skrajnych przypadkach, kiedy ciężarna trafia na porodówkę z tak wielkim stężeniem alkoholu we krwi, że rodzi w stanie całkowitej nieświadomości, zupełnie nie wywołanej znieczuleniem.
Dlaczego kobiety sięgają po alkohol w ciąży?
Jest wiele powodów, dla których kobiety w ciąży sięgają po alkohol. Warto przyjrzeć się im bliżej.
Pierwszy z nich to powszechność picia alkoholu również w towarzystwie kobiet ciężarnych. Wznoszenie toastów podczas uroczystości rodzinnych, świąt bądź wspólnego spędzania czasu wpisane jest po części w tradycję, po części w ogólnie przyjęty styl bycia. Na decyzje podejmowane przez kobietę ciężarną duży wpływ ma otoczenie w jakim przebywa i presja społeczna, której podlega. Dlatego też mimo ciąży, może sięgać po lampkę czerwonego wina, piwo czy inne trunki zawierające alkohol etylowy szkodliwy dla prawidłowego rozwoju dziecka.
Kolejny powód wynika z niewiedzy przyszłej matki, jaki wpływ alkohol może mieć na jej dziecko. Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami naukowymi aż 53% kobiet nie otrzymało od lekarza żadnych informacji dotyczących negatywnych skutków spożywania alkoholu w ciąży. Z kolei 1% badanych kobiet podaje, że ich lekarz wręcz zalecał picie alkoholu w niewielkich ilościach [Źródło: Zachowania zdrowotne kobiet, raport GIS, 2017 r.] W związku z tym uważały, że mogą pić alkohol w ciąży, nie wiedząc, że stanowi on ryzyko dla ich potomka. Warto podkreślić, że niezwykle istotna dla przyszłej matki jest prawidłowa komunikacja pomiędzy nią a lekarzem prowadzącym ciążę. To właśnie ginekolog powinien edukować, przypominać i uświadamiać kobiecie, na co jest narażona ona i jej dziecko.
Niewiedza może dotyczyć również faktu bycia kobiety w ciąży. Ponad połowa ciąż w Polsce jest nieplanowanych. Kobieta może dowiedzieć się o błogosławionym stanie po kilku tygodniach jego trwania. Z uwagi na powyższe może prowadzić dotychczasowy styl życia, pijąc również alkohol.
Następny powód dotyczy sytuacji, kiedy kobieta doświadcza bardzo silnego stresu. Przeżywanie trudnych momentów w życiu codziennym może zwiększać prawdopodobieństwo spożywania alkoholu. Kobieta ciężarna w takich sytuacjach może sięgać po alkohol w celu zmniejszenia nasilenia nieprzyjemnych emocji korzystając z tego, że w pierwszej fazie swojego działania alkohol redukuje lęk, odpręża i poprawia nastrój.
Czy w ciąży można pić piwo i wino bezalkoholowe?
Na temat picia piwa lub wina bezalkoholowego w ciąży zdania są podzielone. Jedni uważają, że to całkowicie bezpieczne. Inni z kolei stoją na stanowisku, że należy całkowicie zaprzestać spożywania tego typu napojów, jeśli jest się kobietą ciężarną.
Aby piwo otrzymało status bezalkoholowego, wystarczy, że będzie zawierało mniej niż 0,5% alkoholu w objętości. Jest warzone tradycyjnymi sposobami, ale jego fermentację przerywa się w momencie, w którym nie wytworzył się jeszcze alkohol. W ten sposób napój zawiera jego minimalną ilość, ale zachowuje wszelkie walory smakowe. Podobną zawartość alkoholu ma również podpiwek, zaliczany do trunków bezalkoholowych, produkowany w procesie fermentacji z wody oraz słodu w postaci ekstraktu słodowego affordable room addition services lub mąki słodowej i drożdży. Czerwone wino bezalkoholowe zostaje pozbawione procentów w procesie destylacji. Produkowane jest tak samo jak tradycyjne, czyli jest efektem procesu fermentacji soku z winogron. Alkohol będący pochodną tego procesu usuwany jest w tzw. procesie ekstrakcji.
Trudno jednoznacznie zbadać, czy napoje bezalkoholowe są w rzeczywistości pozbawione promili i naprawdę bezpieczne dla kobiet w ciąży. Bezalkoholowe będą również trunki posiadające mniej niż 0,5% zawartości alkoholu (zazwyczaj 0,4%). Jak wiadomo, każda dawka alkoholu jest zagrożeniem dla prawidłowego rozwoju dziecka w łonie matki.
Kiedy dowiadujesz się o ciąży to dzień w którym rezygnujesz z alkoholu
Alkohol jest ogólnie dostępną i najbardziej rozpowszechnioną używką. W określonych przypadkach nie powinien być stosowany nawet w najmniejszej ilości. Jedną z takich okoliczności jest czas ciąży. 9 miesięcy abstynencji nie stanowi wielkiego wyrzeczenia dla odpowiedzialnej i kochającej przyszłej mamy. Troska o zdrowie oraz życie maluszka jest najpiękniejszym prezentem, jaki może mu podarować, czekając na jego narodziny.
Czy 9 miesięcy całkowitej abstynencji to aż tak duże wyrzeczenie?
Więcej informacji znajdziesz na www.lepszystart.com.pl