5 popularnych mitów na temat alkoholu
Prawda o Alkoholu: Rozprawiamy się z Mitami
Z tekstu dowiesz się:
- dlaczego to nieprawda, że wódką upijesz się bardziej niż słabszymi trunkami,
- w czym pomaga jedzenie podczas spożywania alkoholu,
- co może przyspieszyć proces trzeźwienia,
- dlaczego nie można powiedzieć, że mężczyźni są bardziej odporni na alkohol,
- dlaczego nawet minimalna ilość alkoholu w ciąży to zły pomysł.
Ponieważ alkohol jest powszechnie dostępny i spożywany w wielu sytuacjach społecznych, możesz łatwo ulec złudzeniu, że wiesz o nim wszystko. Tymczasem to niekoniecznie prawda. Kształtuj odpowiedzialne podejście do picia, zaczynając od obalenia najczęściej powtarzanych i nieprawdziwych twierdzeń na temat napojów z procentami.
Mit 1: Wódką upijesz się bardziej niż piwem czy winem
To prawda, że wódka ma większą zawartość czystego alkoholu niż np. piwo. Wciąż jednak te dwa trunki zawierają ten sam alkohol etylowy. Kieliszek wódki (30 ml) o mocy 40% to około 10 g alkoholu etylowego – czyli tyle, ile lampka (100 ml) wina o mocy 12%, albo mały kufel piwa (250 ml) o mocy 5%. Dlatego właśnie to nie od rodzaju trunku, a od jego ilości, zależy czy i jak szybko organizm osiągnie stan upojenia. Aby zachować trzeźwość i dobre zdrowie, każdy z tych napojów spożywaj w sposób odpowiedzialny, czyli z umiarem i niezbyt często.
Zobacz także: 5 zasad odpowiedzialnego spożycia alkoholu na imprezie
Mit 2: Jedzenie tłustych posiłków w trakcie picia alkoholu niweluje objawy upojenia alkoholowego
Jedzenie podczas picia alkoholu spowalnia pojawianie się objawów stanu nietrzeźwości, ale ich nie zatrzymuje. Różnica pomiędzy piciem „na głodnego” oraz z pełnym brzuchem polega tylko na tym, że w drugim z wymienionych przypadków alkohol zostaje zmieszany z pożywieniem, zanim trafi do jelita cienkiego – a to spowalnia proces wchłaniania. Prawda jest taka, że cały wypity alkohol i tak znajdzie się w końcu w Twoim krwiobiegu, którym przedostanie się do różnych części ciała, wpływając na funkcjonowanie organów takich jak wątroba, serce i płuca. Od Ciebie zależy, czy będzie to ilość bezpieczna, czy szkodliwa.
Mit 3: Zimny prysznic, ruch czy przyjmowanie mikroelementów mogą przyspieszyć trzeźwienie
Wbrew obiegowym opiniom spożywanie rosołu, ruch na świeżym powietrzu, zimny prysznic czy przyjęcie mikroelementów na pewno nie przyspieszą procesu trzeźwienia. Mogą one sprawić, że na kacu poczujesz się nieco lepiej, ale z pewnością nie „wyleczą” Cię z nieprzyjemnego stanu spowodowanego nadużyciem alkoholu poprzedniego dnia.
Prawda jest taka, że jedyną skuteczną metodą na uniknięcie kaca jest odpowiedzialne picie. A konkretnie? Rozkład alkoholu w organizmie przebiega ze średnią prędkością 0,15 promila na godzinę. To oznacza, że aby zachować względną trzeźwość i zapobiec odurzeniu, możesz wypić maksymalnie 1 standardową porcję alkoholu w ciągu godziny. W Europie przyjmuje się, że jest to 10 g czystego alkoholu – o tym, ile to oznacza w praktyce, wiesz już z punktu 1.
Zobacz także: Czym jest kac i jak można go uniknąć?
Mit 4: Mężczyźni są bardziej odporni na alkohol niż kobiety
Prawdą jest, że po wypiciu tej samej ilości alkoholu, jego stężenie będzie mniejsze w organizmie mężczyzny niż kobiety. Wynika to z faktu, że panie:
- mają mniejszą zawartość płynów ustrojowych w stosunku do masy ciała – a przez to alkohol się bardziej stęża,
- metabolizują alkohol wyłącznie w wątrobie – podczas gdy u mężczyzn część alkoholu rozkłada się już w żołądku,
- mają większe stężenie estrogenów, co powoduje intensywniejsze wchłanianie alkoholu.
To jednak nie oznacza, że każdy mężczyzna może pić więcej niż kobieta! Pamiętaj, że sposób reagowania na alkohol zależy nie tylko od płci, ale też od indywidualnych cech organizmu, stanu zdrowia, sposobu odżywiania się itp.
Mit 5: Jedna lampka wina w ciąży nie zaszkodzi dziecku
Trzeba postawić sprawę jasno: picie alkoholu w ciąży zawsze jest zagrożeniem dla zdrowia dziecka – nawet jeśli jest to „tylko 1 kieliszek wina” od czasu do czasu. Etanol z łatwością przenika przez łożysko i wnika w tkanki. Enzymy, które umożliwiłyby płodowi metabolizm alkoholu nie są jeszcze rozwinięte, więc zostaje on w organizmie na długo i powoduje katastrofalne skutki. Najpoważniejszym z nich jest alkoholowy zespół płodowy FAS. Jego objawy to m.in. niska waga urodzeniowa, zaburzenia rozwoju twarzy, zaburzenia neurologiczne, obniżenie sprawności intelektualnej i zaburzenia zachowania. Każdy, kto twierdzi, że mała ilość alkoholu w ciąży nie zaszkodzi, absolutnie nie ma racji!
Znasz już najważniejsze fakty i mity o alkoholu. Wykorzystaj nową lub potwierdzoną wiedzę w praktyce i pij odpowiedzialnie! Pamiętaj, że alkohol jest dla ludzi – ale dla własnego zdrowia i bezpieczeństwa warto spożywać go z głową.