Mity alkoholowe – cz. II

Czy aby na pewno im starsze wino tym lepsze? A może szkocka whisky kryje w sobie więcej smaków i aromatów niż tylko dymny i torfowy? Sprawdźmy, w których popularnych twierdzeniach na temat alkoholu kryje się ziarnko prawdy, a które można włożyć między bajki.

1. Whisky szkocka ma smak dymny i torfowy

Nic bardziej mylnego! Whisky szkocka jest pełna smaków i różnorodnych zapachów. Odszukasz w niej zarówno lekki, kwiatowy aromat jak i pikantny, torfowy. Pierwsze gorzelnie wytworzyły regionalne style, które wynikały z lokalnych warunków pogodowych. W ten sposób Szkocja została podzielona na regiony produkujące określone mieszanki whisky.

2. Wypijając tylko jedno piwo, mogę po godzinie prowadzić samochód

Po spożyciu alkoholu pod żadnym pozorem nie można prowadzić samochodu. Należy cierpliwie odczekać kilka godzin, zależnie od ilości wypitych trunków, aby nie narażać siebie i innych.

3. Im starsze wino tym lepsze

Często słyszmy, że im starsze wino, tym lepszy staje się jego smak. Otóż niekoniecznie. Jak się okazuje, najważniejszy nie jest jego rocznik, a czynniki pogodowe. To one wpływają na jakość zbiorów w winnicy, a te na smak trunku. Niewiele czerwonych win z wiekiem nabiera smaku.

4. Alkohol dodaje sił

Po alkoholu często wydaje się, że nabieramy „siły”. Dzieje się tak dlatego, że jego działanie pobudza. Należy jednak pamiętać, że jest to efekt chwilowy i poczucie ożywienia trwa krótko.

5. Drinki na bazie napojów „light”, „diet” i energetyzujących upijają szybciej

Niskokaloryczność napojów typu „light” czy „diet” wynika z zawartych w nich substancjach słodzących, przez co o wiele szybciej trafiają do krwiobiegu. To właśnie niska zawartość kalorii powoduje, że intensywniej odczuwamy efekt upojenia w krótszym czasie.

6. Alkohol leczy nerki

Piwo ma właściwości moczopędne, dlatego panuje powszechne przekonanie, że może leczyć nerki. Wypicie dużej jego ilości zwiększy produkcje moczu i może faktycznie spowodować wydalenie małych kamieni, jednak ich nie rozpuści. Przy leczeniu chorób nerek ważna jest odpowiednia dieta i picie dużej ilości płynów.

7. Ciemne alkohole mogą powodować większego kaca

Ciemne alkohole, takie jak koniak czy whisky, zawierają więcej zanieczyszczeń powstałych w wyniku fermentacji, tzw. kongenerów. Wśród nich jest m.in. metanol, który odpowiedzialny jest za gorsze samopoczucie następnego dnia.

8. Metoda „klin klinem” jest skuteczna

Metoda “klin klinem” zdecydowanie nie jest skuteczna w pozbyciu się kaca! Wypicie alkoholu następnego dnia, czyli tzw. klina, spowoduje przedłużanie się stanu osłabienia organizmu i jego dalsze odwodnienie. W tym czasie należy pić dużo wody i soków, niewskazane jest spożywanie napojów zawierających kofeinę.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.

Strona używa plików cookie, by ją przeglądać musisz zaakceptować ten fakt. Więcej informacji

Pliki cookie to małe informacje zapisywane w przeglądarce, by później serwer wiedział z kim ma do czynienia. Dzięki plikom cookie nie trzeba powtarzać za każdym razem weryfikacji wieku. Pliki cookie wykorzystywane są również przez system Google Analytics badający ruch na stronie.

Zamknij